Przepisy kulinarne

KOTLETY MIELONE 

SKŁADNIKI

 
  • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego*
  • 1 średnia cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do podsmażenia
 
* używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości

PRZYGOTOWANIE

  • Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. 
  • Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie.
  •  

     

     

     

    KOTLETY JAJECZNE

     

    Proste kotleciki jajeczne z ugotowanych jajek ze szczypiorkiem i natką pietruszki.

    SKŁADNIKI

     4 SZTUKI
    • 5 ugotowanych na twardo jajek
    • 1 jajko surowe
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • bułka tarta do obtoczenia, olej + masło do smażenia
    • PRZYGOTOWANIE

      • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować 4 kotleciki, mocno dociskając masę.
      • Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
      • Rozgrzać 3 łyżki tłuszczu (najlepiej miks masła i oleju). Gdy będzie gorący, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl